ruhagondozás

dvweb.hu /

Praktikák a ruhagondozásban

Mikor már minden csődöt mondott a folttisztításban, érdemes kicsit elgondolkodni, hogy is volt ez régen. Mikor még nem volt 10- 12 féle legeslegjobb, szuperbiztosan hatékony tisztítócsoda. Mikor még nem volt olyan fehérítő, ami nem roncsolja a ruhát, valahogy akkor is patyolattiszták voltak a lepedők és nem kellett a harmadik mosás után a kukába hajítani azokat. A legtöbb folt akkor is kikerült a ruhákból, hisz akkor is leette a gyerek a ruhát és kiborította a vendég a bort az asztalra.

Íme néhány örökzöld trükk, amelyek szerintem nem is olyan ördöngősek és kiválóan alkalmazhatóak a mindennapos ruhaápolás során. Hát kezdjük a klasszikus borfolttal, amin – ha elég ügyesek vagyunk – nem csak az ecetes olló segíthet. Tegyünk a borfoltra egy kis sót, aztán egy fél citrom levét, majd öblítsük ki langyos vízben. Ha a borfolt makacs, vagy nem tudunk azonnal cselekedni, áztassuk egy kis tejbe, majd szintén öblítsük ki langyos vízbe.

A frissen ejtett gyümölcsfolttal könnyen elbánhatunk, ha gyorsan leforrázzuk a foltot. Amennyiben ezt nem engedi az anyag, vagy csak este kerül sor a reggeli narancslé kitisztítására, dörzsöljük meg egy kis ecettel vagy citrommal és alaposan öblögessük ki utána az anyagot.

Ha az ember lánya, fia egy jó nagyot csúszik a füves lejtőn lefelé, vagy csak szépen véd ki egy labdát a kapuban, az bizony csúnya foltot hagyhat a ruhán. Áztassuk egy éjszakán át a fűfoltos ruhadarabot tejben, aztán mossuk ki és az szebb lesz, mint újkorában.

Örökös gond lehet a mosásnál széttépődött harisnyanadrág, ha nem használunk ennél a kényes ruhadarabnál a mosásnál mosózsákot. Ha pedig még ezen kívül is tenni szeretnénk kedvenc harisnyánk tartósságáért, az első használat előtt öblítsük ki azt.

Bolyhosodásra hajlamos ruháinkat mindig mossuk kifordítva és egy csepp ecetet téve az öblítőbe varázsoljuk még szebbé azokat. A ruhák erősen koszosodó részeit – ingnyak, ingujj- dörzsöljük be samponnal a mosás előtt, hogy igazán tisztán vehessük ki a mosógépből.

Szintén segíthet egy kis samponos áztatás a kissé összement gyapjúpulóveren, aminek szálait ezzel meglágyítjuk és újra a régi méretre alakíthatjuk. Ha pedig szeretjük ugyan a gyapjút, de szúrós tulajdonságát nehezen viseli a bőrünk, áztassuk be azt langyos vízbe, amelybe néhány csepp glicerint adagolunk. Érdemes kipróbálni ezt a néhány trükköt, hisz a nagyi ruhái is mindig szépek és tiszták voltak.

FILED UNDER : Otthon