Milyen tisztítószert válasszunk fertőtlenítéshez

dvweb.hu /

Milyen tisztítószert válasszunk fertőtlenítéshez?

Nehéz eligazodni az antibakteriális tisztítószerek világában. Főleg manapság, hiszen az utóbbi időszakban legalább négyszer annyi fertőtlenítő hatású tisztítószer került a piacra. Rég vége már azoknak az időknek, amikor még a fertőtlenítés alapját legfeljebb a klóros tartalmú szerek biztosították. Nézzük meg a legismertebb csoportokat a mai modern kínálatból. Milyet, mikor és hogyan használjunk?

Egy dolgot mindenképp érdemes leszögezni: a vírusok és baktériumok csak akkor pusztulnak el, ha a számukra megfelelő feltételeket megváltoztatjuk. Vagyis túlzásba kerül a lúgos vagy savas kémhatású környezet. A másik opció, ha oldó hatású közegben kell megélniük. A legismertebb baktériumölő a klór, ami minden felülethez megfelelő. Viszont irritatív és tönkreteszi a kényesebb felületeket, nem is beszélve a színes textilekre gyakorolt hatásáról. Leginkább padló-, porcelán- és kőfelületekhez ajánlatos, illetve a fehér textilek fertőtlenítésére. Szerencsére napjainkban már nem kell kizárólag a klóralapú szerekre hagyatkoznunk. Manapság tisztítószerek egész hada áll rendelkezésünkre, a többségük pedig megfelelő antibakteriális hatással bír.

Alkoholos tisztítószerek és klórmentes fertőtlenítők

A klóralapú tisztítószerek mellett a másik gyakori típus az alkoholos fertőtlenítők csoportja. Előnye, hogy a legtöbb textilanyagra használható, jól kezelhető velük a műanyag és a faburkolatok egyaránt. Hátránya viszont, hogy azokat a felületeket is oldja, amelyek rosszul reagálnak az alkoholra. Vannak úgynevezett klórmentes fertőtlenítők is. Ezek savas hatású bázisanyaggal rendelkeznek, ami kevésbé irritatív mint a klór és a legtöbb felülethez kiválóan használható.

Természetes alternatívák vírusok és baktériumok ellen

A természetes megoldások hívei használhatnak különféle virucid és antibakteriális növényi kivonatokon alapuló takarítószereket. A rozmaring, teafa, fahéj és még sok más növényi olaj alkalmas arra, hogy még a legveszélyesebb vírusokat, illetve baktériumokat is elpusztítsa. Nem ajánlott viszont csak ezekre az olajokra bízni magunkat. Ha valóban hatékony, természetes fertőtlenítőszert szeretnénk, használjunk bevizsgált márkával rendelkező termékeket. A használat előtt pedig feltétlen olvassuk el az adott fertőtlenítő leírását.

FILED UNDER : Vásárlás