szerencsejáték

dvweb.hu /

Tippek, hogy a szerencsejáték ne ragadjon teljesen magával

A szerencsejátékban első ránézésre nincs semmi rossz: kicsit próbára tesszük a szerencsénket, ha nyerünk jó, ha nem, akkor sincs semmi gond. Ez az elmélet. A gyakorlat azon van egy picit mást mutat: a függőségre hajlamos emberek ugyanis gyakran nem tudják abbahagyni az újabb és újabb fogadásokat, aminek következtében akár súlyos anyagi problémák is kialakulhatnak egy idő után. Mindez persze nem történik meg, ha tudatosan játszunk, és elejétől kezdve odafigyelünk, hogy ne lépjük át az egészséges szintet.

Miért okoz a szerencsejáték függőséget?

A szerencsejáték addiktív jellege már nem újdonság, széles körben ismert. Az az illúzió váltja ki, hogy az ember bármikor képes lehet nagyobb összeghez jutni egy pillanat alatt. Ez érthető módon nagyon csábító, ezért sokan megpróbálják.

Ezzel nincs is probléma, a gond ott kezdődik, amikor valaki nem tudja a határt, és erőn felül kockáztat, a nagyobb nyeremény érdekében. Sajnos azok az emberek, akik függőségre hajlamosak, nagyon könnyen rákapnak erre, és hajlamosak lehetnek óriási összegeket kockáztatni és elbukni. Éppen ezért fontos, hogy tudatosan játszunk, így elkerülhetjük, hogy a szerencsejátékozás komoly problémát okozzon a mindennapjainkban.

Amikor egy játékos nagyobb összeget bukik el, akkor erőssé válik benne a késztetés, hogy minél előbb szerezze vissza az elvesztett pénzt. Ez sokaknál úgy csapódik le a, hogy újabb és újabb téteket tesznek, újabb és újabb köröket játszanak, amivel azonban csak az elbukott összeget növelik. De a győzelem sem feltétlenül azt jelenti, hogy a játékos elégedetten távozik: nagyon sokszor inkább vérszemet kap, és további téteket tesz fel, hogy még többet nyerjen. Mindkettő egyenes út ahhoz, hogy erőn felül játsszunk.

Ezt tehetjük, hogy határon belül maradjunk

Mindettől függetlenül a szerencsejáték nem ördögtől való, csupán meg kell tanulni úgy játszani, hogy tartani tudjuk a határokat. Az alábbi tippek segíthetnek ebben:

  • Legyen egy meghatározott keret, amit gond nélkül rá tudunk szánni a játékra, és ezt ne lépjük át. A legegyszerűbb módja a tétek kordában tartásának, ha egy előre meghatározott összegen belül gazdálkodunk csak, amit úgy állapítunk meg, hogy ne okozzon problémát a megélhetésünkben.
  • Időben is korlátozhatjuk magunkat. Sokaknál beválik, ha megszabják maguknak, hogy naponta, vagy hetente hány alkalommal hány órát tölthetnek játékkal. Ha lejárt az idő, attól függetlenül abba kell hagyni a játékot, hogy éppen nyerésre vagy vesztésre állunk. Ezt nehéz megállni egy nyerő széria közepén, de érdemes – így lehet nagyobb nyereménnyel kiszállni.
  • Tudatosítani kell magunkban, hogy a győzelem sokszor tényleg csak a vakszerencse kérdése. Sokan hajlamosak azt gondolni, hogy befolyásuk van az eredményre, és ez bizonyos szinten igaz is. Ezzel azonban az a probléma a, hogy nehezen fogadják el, ha veszítenek, és azt gondolják, hogy képesek korrigálni a hibát. Tipikusan előfordul ez kártyajátékoknál, amikor egy nagyobb vesztés után az ember azt gondolja, hogy a következő körben ügyesebb lesz, és figyelmen kívül hagyja, hogy ez azon is múlik, hogy milyen lapokat kapott. El kell tudni fogadni, ha éppen nincsen szerencsénk, és időben ki kell szállni.
  • Mikor felteszünk egy tétet, mindig gondoljuk végig, hogy mennyire érint érzékenyen, ha az adott összeget elveszítjük. Ha nagyon, akkor érdemes a tétet csökkenteni, és csak akkorát föltenni, aminek a veszteségét még el tudjuk fogadni. Igen, a nagy nyereményhez nagy tét szükséges, de nem biztos, hogy minden esetben megengedhetjük magunknak, hogy ekkorát kockáztassunk.
  • Soha ne legyünk százszázalékosan biztosak a dolgunkban! Főleg a sportfogadásoknál fordulhat elő, hogy az ember azt gondolja a, hogy biztosan tudja, ki lesz a győztes, mert birtokában van olyan vélt vagy valós információknak, amik befolyásolhatják az eredményt. Ezek sokszor tényleg jól jöhetnek, hiszen, hogy éppen az ilyen információk segítenek a látszólagos esélyek ellenére jól tippelni, de soha nem szabad készpénznek venni, hogy amit gondolunk, az úgy is lesz. Ilyen esetekben lehetünk hajlamosak óriási tétekben fogadni, de ebből akár csúfos bukta is lehet. Mindig tartsuk fenn az esélyét annak, hogy esetleg nem lesz igazunk.

Ha az előzőekben felsorolt pontokat betartjuk, a szerencsejáték tényleg csak szórakozás lesz – és semmi több!

FILED UNDER : Szabadidő