napelem

dvweb.hu /

Tényleg megéri napelem rendszert vásárolni?

Manapság egyre több alkalommal hallani az építtetőktől, hogy az új építésű ingatlanoknál, esetleg a régebbiek felújításánál extra igény és kívánság egy nagyobb teljesítményű napelemes rendszer. A legtöbb család azért vág bele a beruházásba, hogy teljesen lenullázzák az áramfogyasztást, így nagymértékben csökkenthető a rezsiköltség. Már csak az a kérdés, hogy vajon tényleg megéri-e napelem rendszert vásárolni? Cikkünkben részletesen kifejtjük az előnyöket és elmondjuk, hogy miért számító jó választásnak a megújuló energiaforrás használata.

A napelem rendszer előnyei és megtérülése

A paneleket kiépítők számára fontos szempont, hogy idővel ne legyen plusz költségük, lehetőleg minimálisra csökkentsék az áramdíjat és a fogyasztást. Bár valóban nem kell fizetni az energiáért, azért sok egyéb költség merül fel egy napelem rendszerrel kapcsolatban. Azonban még mindig több előnye is van a napelem rendszer telepítésnek, mint hátránya. Megmutatjuk azokat a dolgokat, amiket mindenképpen át kell gondolni a napelem beszereltetése előtt, de eláruljuk a berendezés pozitívumait és az előnyeit, ami miatt garantáltan megéri a beruházás.

A leglényegesebb előnyök

Az első és legfontosabb érv a napelemes rendszer mellett, az a napenergia korlátlan mennyisége. Mivel nem fogy ki, így kimeríthetetlen megújuló energiaforrásnak számít, ráadásul a modern technológiának köszönhetően a jelenlegi álláspont szerint felhős időben is lehetőségünk van áramot termelni. A pluszért az áramszolgáltató fizet, azonban a korszerű rendszerekhez már akkumulátor is vásárolható, amiben elraktározhatjuk a felesleget a későbbi felhasználásra.

A másik pozitívuma, hogy a napenergia természetes, tiszta, illetve környezetbarát. Nem jár vele károsanyag kibocsátás, ezáltal nemcsak a pénztárcánkra és az energiafelhasználásunkra figyelhetünk oda, hanem bizony a környezetünkre, ezáltal a jövőnkre is. Ne feledkezzünk meg a beszerelésről, amely bár egyszerre sokba kerülhet, később minimális pénzráfordítást igényel. A karbantartási költség tehát igen csekély, a rendszer pedig akár 25-30 évig is szolgálhat bennünket. Garantáltan megtérülő befektetés, aminek köszönhetően idővel teljes mértékben lenullázható az áramköltség.

Egy minőségi rendszer ráadásul jól bírja a szélsőséges időjárást, amellyel napjainkban bizony sokszor találkozhatunk. A paneleken nincsenek forgó és kopó alkatrészek, így nem kell azokat évente cserélgetni vagy pótolni. Mivel hazánkban a napsütéses órák száma évente 2000 óra is lehet, így nincs olyan régió, ahol ne lenne indokolt a napelemes rendszer. Bár sok az esős és borús nap, a korszerű technológiának köszönhetően még ilyenkor is tudunk áramot termelni.

A megtérülés

Általánosságban elmondható, hogy a napelemes rendszerek megtérülési ideje 8-10 év, mindez azonban függ a nagyságtól és az elhelyezkedéstől egyaránt. Azonban bármennyire is nagy összegnek tűnik a beruházás, a panelek nemcsak bennünket szolgálhatnak. Az ingatlanok értéke ennek köszönhetően ugyanis nagy mértékben megemelkedhet, így jóval magasabb áron adhatjuk el, ha mégis arra kerülne sor. A rendszer ára folyamatosan csökken, ezáltal pedig rövidebb idő alatt térül meg, hiszen a 2011-es árakhoz képest a kivitelezés már 30-40%-kal olcsóbb. Sokszor vehető igénybe azonban állami támogatás, pályázat, ami a mostani árak mellett 2-5 évre csökkenti a megtérülési időt.

Mire kell odafigyelni a fenntartás során?

Sokan elfelejtik, hogy a panelek bár karbantartást nem igényelnek, azért van pár dolog, amire érdemes odafigyelni a használat során. Az első ilyen a napelem táblák tisztítása, hiszen idővel igenis szükség van a kosz és a lerakódások eltávolításához. A telepítők elmondása alapján nagyjából évente lenne rá szükség, ennek azonban költsége van, ami akár több tízezer forintos összeg is lehet. Ebben a pénzben azonban benne vannak a tisztítószer költségei, a munkadíj, illetve a használt munkaeszközök egyaránt. A végösszeg egyértelműen függ a napelem méretétől, illetve az elhelyezkedéstől, de számos egyéb tényező befolyásolhatja, így nem árt a szolgáltatás igénybevétele előtt konkrét árajánlatot kérni.

Az egyetlen kiegészítő, amit bizony cserélni kell, az inverter, ami évente 3-4000 órát üzemel, így nem csoda, hogy 10-15 évente újat kell belőle vásárolni. Ez azonban szintén nem egy akkora összeg, amit egy családi költségvetés ne tenne lehetővé. Az inverterek ára azonban teljesítményarányos, így egy 20 kW-os változat elérheti az egymillió forintot. Bár azért azt hozzá kell tenni, hogy egy átlagos családnak erre egyáltalán nincs szüksége.

FILED UNDER : Otthon