albérlet

dvweb.hu /

Olcsóbban bérelhetők-e az ingatlanok?

A közelmúltban számos portálon volt olvasható, hogy csökkentek az albérletek árai. Ez részben igaz, Budapesten és egyes megyeszékhelyeken valóban mérhető az árcsökkenés, de ennek részben az az oka, hogy itt már eleve magasabb árak voltak jellemezően. A külföldi turisták elmaradása is eredményezi az árak csökkenését, mivel a kiadók kénytelenek alkalmazkodni a megváltozott piaci körülményekhez.

A magas bérleti díj mellett az albérletet választóknak a kaució összege szokott problémát jelenteni. A piacon általában a bérleti díj kétszeresének megfelelő kaució a jellemező, bár nem ritka a háromhavi kaució sem. A kiadó lakások között a hirdetők gyakran kaució nélküli albérlettel próbálják az érdeklődőket csábítani, amely a jelenlegi átlagos 130 ezer forint környékén lévő lakásoknál tényleg húsba vágó összegnek számít. Habár az albérleti díjat megfizetni képes réteg szempontjából  a keresetekhez képest még mindig nagyon magas kiadást jelent, ilyen relatíve alacsony albérleti díjat utoljára a fővárosban 2015-ben kellett megfizetni. Érdekesség, hogy Budapest után  a legtöbbet Győrben kell fizetni albérletként, havonta 100 ezer forintért kínálják a kiadó lakásokat, de ország más nagyobb városaiban is 70-90 ezer forintos havi bérleti díjra lehet számítani.

Az albérletpiacon az év legerősebb hónapjai a felsőoktatási intézmények keresztféléves képzéseihez kapcsolódnak, így az év eleje, valamint a szeptemberi kezdést megelőző hónapokban is jelentősen fellendül a kereslet a jó ár-érték arányú albérleti lakásokért.

FILED UNDER : Ingatlan