Szemhéjplasztika

dvweb.hu /

Mikor javasolt a szemhéjplasztika?

A szemhéjplasztika az esztétikai beavatkozások sorában az arc fiatalító műtétei közé tartozik. A szem körül jelennek meg az első ráncok, az ún. szarkalábak. Ezt követi később az alsó, majd a felső szemhéj megereszkedése. A petyhüdt bőr és a szem körüli rekeszekben lévő, felszaporodó és elődomborodó zsírpárnácskák okozta “táskás” szem gyakran fáradt és szomorú ember benyomását kelti. A felső szemhéj megereszkedése oly mértékben fokozódhat, hogy a látóteret is szűkítheti, a látást zavarhatja.

A műtét

A beavatkozás végezhető külön-külön az alsó ill. a felső szemhéjakon, valamint az arcplasztika részeként.

A műtét előtti kivizsgálás során szükség lehet belgyógyászati és szemészeti vizsgálatokra. A szemhéjplasztikát szinte mindig helyi érzéstelenítésben végezzük, nyugtató injekció adása mellett. A felső szemhéj haránt redőjében fut az ívelt metszés, melyből a bőrfelesleg eltávolítható, és szükség esetén a szemhéj izomzata is korrigálható, majd a sebzárás finom varrattal történik.

Az alsó szemhéjplasztika metszése a szemhéjszéllel párhuzamosan, közvetlenül a szempillasor alatt fut, és ívelten kanyarodik ki az oldalsó szemzug redőjébe. Nem mindig elégséges csak a bőrfelesleg eltávolítása, itt a műtétet ki kell egészíteni a zsírpárnácskák megkisebbítésével. A bőrvarratot követően a sebeket speciális tapaszokkal fedjük. Ezek megakadályozzák a későbbiekben a duzzanat kialakulását, azonban a látást nem zavarják.

A műtét után

Néhány órás megfigyelés után a páciens otthonába távozhat, ahol félig ülő helyzetben pihenés, száraz hűtés (jegelés) javasolt. Az első héten kerülni kell a fizikai terhelést és a lehajlásokat, minden olyan tevékenységet, mely haspréssel jár a bevérzés megakadályozása miatt. A műtét gyakoribb, gyulladásos szövődményeinek megelőzésére szemcseppet kell használni. Komolyabb bevérzés (vérömleny) vagy a szemhéjak torzulása ritkán fordul elő, a hegek alig észrevehetők.

A varrateltávolítás a műtét utáni 4-7. napon történik, ezt követően kozmetikumok már használhatók, és a páciens a munkáját is elláthatja. A műtéttel járó duzzanatok és bevérzések 2 héten belül spontán megszűnnek. A sportolás, könnyebb fizikai munka ezt követően már fokozatosan megkezdhető.

A lézeres szemhéjplasztika

Újabb módszer a lézeres szemhéjplasztika illetve a szem körüli ráncok Botox kezelése, de hangsúlyozni kell, hogy leginkább csak a korai esetekben végezhető, amikor a kialakult bőrfelesleg még nem jelentős.

A szemhéjplasztika tartós esztétikai eredményt adó, biztos kézben kevésbé kockázatos és megterhelő beavatkozás.

Fotó: DarvasEsztétika

FILED UNDER : Uncategorized