dohányzás

dvweb.hu /

Miért különösen fontos kérdés a nők dohányzása?

A dohányzásnak egyre nagyobb szerepe van a korai halálozásban a nők esetében is.

 

Ma 50%-kal több nő hal meg dohányzással összefüggő tüdőrákban, mint mellrákban (2009-es adat). A tüdőrák okozta halálozás hazánkban különösen rohamosan emelkedik a nők körében, míg más európai országban csökkenést vagy nagyon gyenge emelkedést tapasztalunk. Összehasonlítva az Európai Unió más országaiban élő nőkkel, a magyarországi nőknek 150%-kal nagyobb a valószínűsége, hogy 64 éves kora előtt meghal tüdőrákban. 2009-es adatok alapján például a bolgár nőkhöz képest 3,60-szor, a Romániában élő nőkhöz képest 3,80-szor, az Ausztriában élőkhöz képes 2,29-szer, és az Európai Unióban élő nőkhöz képes 2.50-szer nagyobb a valószínűsége annak, hogy egy magyar nő tüdőrákban hal meg élete 64.-ik évéig.

A dohányzás a nők egészségét és életminőségét is rontja, a dohányzásról való leszokás pedig komolyan javítja.

A dohányzás kihat a bőr egészségére. Ráadásul a dohányzás és a napozás együttesen fokozzák egymás bőr öregítő hatását. Nem véletlen, hogy a kutatásokban kimutatták, hogy a dohányzó nők 2-3 évvel idősebbnek látszanak, és egy doboz cigaretta napi elszívása esetén a bőr öregedése 10-évvel előrébb tart a nemdohányzókhoz képest.

A dohányzás hatására korábban következik be a menopauza, a dohányzó nők körében gyakoribb a fájdalmas menstruáció. A dohányzás „férfiasítja” a nőket, mert beleavatkozik a hormonális rendszerbe is.

Mindezeken túl a dohányzás megnöveli a méhnyakrák veszélyét is.

A nők dohányzása kihat a magzataik és a gyermekek egészségére is

Egy friss hazai felmérés szerint a várandóságuk előtt a fiatal nők 35.3 %-a dohányzott rendszeresen, a várandóság alatt a nők 26.8%-a dohányzott még mindig. Bár sokan leteszik a várandóság idejére a cigarettát, de mégis a többség tovább dohányzik. Nekik plusz segítségre van szükségük ahhoz, hogy letegyék a cigarettát a magzatuk és a saját maguk egészsége érdekében.

A várandóság alatti dohányzás számos komplikációt okozhat, megnöveli a koraszülés esélyét és kisebb születési súllyal jár együtt. A szülők dohányzása megnöveli továbbá a hirtelen bölcsőhalál rizikóját is.

Mindezeken túl a szülők dohányzása a gyermek alacsonyabb iskolai teljesítménnyel is együtt járhat, azaz a szülők dohányzása már a megszületéskor komoly hátrányt okozhat a gyermek tanulmányaiban és nehezítheti a felnőttkori előmenetelt.

Az eddigiek miatt is az EGÉSZSÉGES MAGYARORSZÁGÉRT KÖZPONT ebben az évben a nők dohányzásról való leszokásának támogatását tűzte ki célul. Az általunk kidolgozott program több összetevőből áll össze:

  • Képzési programot dolgoztunk ki a dohányzásról való leszokás segítésére. A várandós anyák gondozását végző védőnőknek nyújtunk térítésmentes és akkreditált képzési lehetőségeket.
  • Kifejezetten a nőknek és a várandós kismamáknak nyújtunk proaktív telefonos tanácsadást térítésmentesen a leszokás támogatására (jelentkezni lehet a (1)-393-5171 női és várandós vonalunkon)
  • Keressük az írott és az elektronikus sajtóval a kapcsolatot, hogy elősegítsük a nők dohányzásával és leszokásával kapcsolatos társadalmi kommunikációt. Ebben orvos és pszichológus szakértőink egyaránt rendelkezésre állnak.
  • A programunkhoz kapcsolódóan a környezeti dohányfüst gyermekekre való hatásával kapcsolatos tájékoztatás is a célunk.

FILED UNDER : Egészség