gellért fürdő

dvweb.hu /

Gellért fürdő

A budapesti gyógyfürdők nemcsak a gyógyvizet kedvelőknek ajánlható, de a legendás történelmi épületeket  érdemes belülről megtekinteni. Az 1918-ban megnyílt szecessziós stílusú Gellért fürdő egyike Budapest legszebb attrakcióinak, amelyet a hazánkba érkező külföldiek is általában felkeresnek.

A Duna jobb oldalán a város központi részén található fürdő építészeti szempontból igazi különlegességnek számít. Gazdagon díszített művészi mozaikokkal, szemet gyönyörködtető üvegablakokkal és szobrokkal. A fürdőben komplex gyógyfürdő részleg mellett inhalatórium is rendelkezésre áll. Sok budapesti gyógyfürdővel ellentétben, a Gellért fürdőbe 14 éves kor alatti gyermek is bemehet, habár a termálvizet fiatal gyermek számára nem javasolják.

A fürdőben a közelmúltban kisebb felújítások zajlottak, amelyek a külső merülőmedencét és a belső merülőmedencét érintették.

A Gellért fürdőben a látogatók pezsgőmedencéket, és három külső medencét találnak, de a gyógyosztályon összesen 6 termálvízzel üzemelő medence várja a gyógyulni vágyókat. A nyári időszakban a hullámfürdő medence is beüzemelésre kerül. A kültéri ülőmedence élményekkel gazdagított, és 12-18 Celsius fokos merülő dézsa is rendelkezésre áll.

A Gellért Fürdő története a 13. századig nyúlik vissza, II. András király ispotályt és fürdőt létesített a területén. Az írásos dokumentumok szerint a gyógyfürdő területén feltörő forrásokat már a 15. században is csodahatású víznek tartották. A török korban a törökök is igen kedvelték, mivel a korabeli fürdőkhöz képest jóval forróbb volt a vize. A mai fürdő helyén az Acsik ilidzse nevezetű törökfürdő állt. A 17. században pedig a medencék fenekén leülepedett forrásiszap miatt Sárosfürdőnek nevezték.

A szecessziós stílusú Gellért Gyógyfürdő és Szálló 1918-ban nyílt meg, és már ebben az időben is világhírű volt. A külföldi vendégek előszeretettel látogatták. A későbbiekben a fürdőt strandfürdővel és pezsgőfürdővel egészítették ki. A Gellért fürdő Budapest első luxus kategóriájú létesítményének számított, de egész Európában a legkorszerűbb fürdőként könyvelték el. A nagyközönség számára magas minőségű kényelmi és gyógyászati szolgáltatások álltak rendelkezésre. Fényűző kialakítású társas termálfürdők, gyógyvizes kádfürdők, iszapkezelő helyiségek, szénsavas, sós és pezsgőfürdő szolgáltatások álltak rendelkezésre. A napjainkban is működő inhalatórium a megnyitáskor rendkívül egyedi szolgáltatásnak minősült, a gyógyulni vágyók inhalálót, infrakamrát vehettek igénybe.

A Gellért Gyógyfürdőben az általános fürdőszolgáltatások mellett gyógyszolgáltatások, wellness szolgáltatások, és a fürdő bérlőinek különféle szolgáltatásai is rendelkezésre állnak.

FILED UNDER : Utazás