fürjes balázs

dvweb.hu /

Fürjes Balázs: a közlekedés és az otthonteremtés a fővárosi fejlesztés kulcsterületei

A közlekedés, az otthonteremtés, valamint a minőségi zöld felületek létrehozása és gyarapítása, ezek lesznek a kulcsterületei a következő években is a kormányzati Budapest fejlesztésnek a fővárosiak érdeke és az emberek igényei alapján – mondta Fürjes Balázs, a Miniszterelnökség Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkára csütörtökön a Portfólió Lakás Konferencia 2020 rendezvényen.

Az államtitkár előadásában ismertette, hogy a közlekedés a legfajsúlyosabb téma a fővárosi fejlesztéspolitikában, ez érinti a legtöbb ember mindennapjait. Jelenleg 1,7 millióan élnek Budapesten és naponta 1,4 millióan ingáznak, kétharmaduk autóval érkezik a fővárosba. A belváros határát naponta 3 millióan lépik át, 40 százalékuk autóval. Ezért nyilvánvaló, hogy a közlekedésfejlesztés legfontosabb területe a közösségi, azon belül pedig a kötöttpályás közlekedés.

Fürjes Balázs szerint az elmúlt években számos eredményt értek el a közlekedésfejlesztésben, a metró és a villamosközlekedés terén talán a legnagyobb kihívásokat megoldották. A fővárosi kötöttpályás közlekedés fejlesztésében a kormány előtt két nagy feladat áll, mégpedig a HÉV korszerűsítése, bővítése és a vasútközlekedés javítása.

Az államtitkár a fejlesztések közül kiemelte az 5-ös metró létrehozását, ami azt jelentené, hogy a Kálvin térig meghosszabbított déli HÉV-vonalakat és az északi HÉV-vonalakat a város és a Duna alatt egy alagút kötné össze. Ennek a tervezését már megkezdték, első lépésben egy megvalósíthatósági tanulmány készül, három nyomvonalat vizsgálnak, ezek lezárultával elkezdik az engedélyezési és kiviteli tervek készítését.

Fürjes Balázs a város fejlesztésében második prioritásként hangsúlyozta az otthonteremtést. Ezzel kapcsolatban kifejtette: a kormány elfogadta a rozsdaövezeti területeken új lakások építését ösztönző városi otthonteremtési programot, a megfizethető árú és bérleti díjú, új városi lakások építésének ösztönzése, építőipari munkahelyek teremtése és megőrzése, valamint a lepusztult rozsdaövezeti területek megújítása érdekében.

Szólt arról is, hogy Budapesten egy lakosra jelenleg hat négyzetméternyi minőségi zöld terület jut, ennek bővítése érdekében fontos a közparkok fejlesztése is. Szeretnének közösségi párbeszéd alapján a városvezetéssel közösen hat nagyobb közparkot felújítani a következő tíz évben – fűzte hozzá.

Kitért arra is, hogy a magyar gazdaság teljesítményének köszönhetően a főváros iparűzésiadó-bevétele 2010-ben 85,4 milliárd forint volt, ez 2019-ben már 164,2 milliárd forintra rúgott. Idén a fővárosi önkormányzatok – a főváros és a kerületek együtt – a központi költségvetésből 86,4 milliárd forintot kapnak működésre, ez jövőre 115,2 milliárd forintra emelkedik. A hármas metró 200 milliárd forintos felújítási költségét teljes egészében a kormány biztosította és biztosítja a jövőben részben uniós, részben központi költségvetési forrásokból – tette hozzá.
MTI
Foto:portfolio.hu